Kašnjenje u otplati kredita

Bez autora
Jul 19 2011

Gubitak posla i smanjene zarade odražavaju se na problematičane dugove stanovništva, koji su dostigli 32 milijarde dinara. Najviše se kasni u otplati gotovinskih i potrošačkih kredita. Kod tekućih računa čak 230.000, a kod kartica 74.000 građana ne pokriva minus na vreme. Klijenti se zadužuju više po pitanju dozvoljenih minusa, ali preporuka je da klijenti uzimaju gotovinski kredit u dinarima zbog sigurnosti i planiranja otplate rata. Kod stanovništva u kašnjenju otplate kredita prednjače poljoprivrednici i pravna lica, ali i građani koji su do sada bili najvernije platiše. Međutim, umesto da su okrenute novom kreditiranju, banke se sve više bave načinima za naplatu starih dugova. Bankama nije u interesu da klijente stavljaju u situacije u kojima oni ne bili bili u mogućnosti da izvršavaju svoje obaveze, nego da procene da će privrednik ili privatno lice u narenom periodu obavljati svoje dužnosti redovno dok ne stane na zelenu granu.

Kašnjenje u otplati kreditaNezaposlenost, smanjene zarade i pad standarda su neki od razloga kašnjenja građana sa otplatom kredita. Svaki jedanaesti građanin ne može da izvrši obavezu prema banci.

Gubitak posla i smanjene zarade odražavaju se na problematičane dugove stanovništva, koji su dostigli 32 milijarde dinara. Najviše se kasni u otplati gotovinskih i potrošačkih kredita. Kod tekućih računa čak 230.000, a kod kartica 74.000 građana ne pokriva minus na vreme.

Jelena Petrović iz Folks banke kaže da se klijenti zadužuju više po pitanju dozvoljenih minusa, ali da je njihova preporuka da klijenti uzimaju gotovinski kredit u dinarima zbog sigurnosti i planiranja otplate rata.

Kod stanovništva u kašnjenju otplate kredita prednjače poljoprivrednici i pravna lica, ali i građani koji su do sada bili najvernije platiše. Međutim, umesto da su okrenute novom kreditiranju, banke se sve više bave načinima za naplatu starih dugova.

Zoran Petrović iz Rajfajzen banke kaže da bankama nije u interesu da klijente stavljaju u situacije u kojima oni ne bili bili u mogućnosti da izvršavaju svoje obaveze, nego da procene da će privrednik ili privatno lice u narenom periodu obavljati svoje dužnosti redovno dok ne stane na zelenu granu.

Iako važi uverenje da su banke najprofitabilnije institucije, njihov profit se drastično topi sa povećanjem rizika otplate. Na jedan problematičan kredit odvaja se na ime rezervi još toliko novca koji donosi gubitak.

"Ako je klijent loš, ako nemamo nikakvu garanciju, nikakvu hipoteku, to može da ide do sto odsto", kaže Slavko Cari iz Erste banke i dodaje da, ako je klijent dobar i postoje dobre garancije kolaterale hipoteke, onda garancije idu od dva do tri odsto.

Posle preporuka Narodne banke da svaki klijent ima različiti tretman i da je moguće refinansirati dug sa počekom u otplati od 24 meseca, bankari pozivaju klijente da ne čakaju poziv banke, već da se sami jave i reše probleme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik